08 March 2011

HELLO??

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Terbiasa atau tidak sengaja? Itulah yang menjadi persoalan pokok apabila aku memikirkan sesuatu yang sudah sebati dalam hidup kita. Contohnya menjawab panggilan telefon.Pasti kita akan memulakan sesuatu panggilan dengan kata sapaan "hello" bukan? Contohnya :


  • Apabila membuat panggilan ---> Hello, assalamualaikum. Boleh saya bercakap dengan ...
         
  • Menerima panggilan ---> Hello, waalaikumsalam. Siapa ni?
Kenapa mesti kata "hello" yang menjadi awal permulaan sesuatu bicara sedangkan kita dalam Islam telah ada istilah "Assalamualaikum"? Teringat aku tentang  salah seorang selebriti yang mengacarakan suatu rancangan televisyen. Beliau juga menggunakan istilah "hello" ketika program bermula, tetapi tidak menggunakan "Assalamualaikum" sedangkan beliau adalah seorang Islam.

Hal ini sememangnya tidak lain dan tidak bukan adalah akibat daripada pengaruh bahasa Inggeris yang telah meresap ke dalam jiwa kita. Begitu juga dengan perkataan "bye". Walaupun terdapat isu yang mengatakan bahawa perkataan tersebut tidak baik digunakan oleh orang Islam, namun akibat sudah biasa kadang kala lidah kita sering menyebutnya tanpa sengaja. Begitulah apabila budaya lain masuk ke dalam budaya kita. Oleh itu, marilah kita bersama-sama memartabatkan agama Islam di samping menyampaikan suatu yang baik dalam kalangan kita.

No comments:

Post a Comment