26 February 2011

ADAB KITA..

Sering kali apabila kita berdepan dengan orang yang lebih tua atau ibu bapa kita, kita akan tunduk atau menyapa mereka. Kita sering juga mengucapkan "salam", "terima kasih", "apa khabar" dan sebagainya. Hal ini sememangnya menunjukkan sikap kita yang beradab dan tahu akan sopan dan santun dalam kehidupan.
Tetapi ada juga dalam kalangan kita yang tidak tahu berterima kasih. Contohnya pagi tadi ketika aku dalam perjalanan ke kampus. Aku menaiki bas yang sangat sesak. Ketika mahu turun, ada segelintir pelajar yang tidak tahu berterima kasih kepada Pak Cik pemandu bas yang sanggup berulang-alik mengambil pelajar ke sana sini. 

Sangatlah sedih sekiranya situasi tersebut berlaku dalam kalangan kita. Apatah lagi kita sebagai guru yang bakal mendidik anak bangsa. Begitu juga dengan ibu bapa kita yang telah banyak bekorban masa, wang dan tenaga menyekolahkan kita. Kita sepatutnya banyak berterima kasih kepada mereka. Tidak kiralah di mana dan dengan siapa kita berada kerana tanpa mereka siapalah kita. Sekian.

No comments:

Post a Comment