10 February 2011

"PUBLIC FIGURE"

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Tersentak hatiku apabila membaca salah satu blog kesukaan ramai mengenai artis-artis tanah air kita. Banyak juga gosip-gosip terkini yang boleh dijadikan tauladan dan ada juga yang boleh dibca namun tidak boleh dipercayai.

Aku agak tertarik dengan isu salah seorang artis wanita ini. Beliau agak popular dan kebanyakan dramanya menjadi tontonan umum. Namun apabila beliau menggunakan kata-kata kesat yang tidak sedap didengar apatah lagi dijadikan idola, aku agak keliru. Di mana nilai seorang artis yang boleh dikatakan sebagai "public figure".

Antara kata-katanya yang sangat tidak sedap dibaca mahupun didengar adalah seperti berikut :

"Anugerah Bintang  Malap Pelakon Wanita Betina Sundal yang bertudung pink dalam Melodi 2011..Teka siapakah BINATANG itu?? Artis paling Hannjjj...

Begitulah serba sedikit yang aku baca. Dari info yang telah aku peroleh, artis tersebut sangat marah dengan seorang lagi artis yang mempunyai masalah dengan beliau. Malah ada juga saman-menyaman antara mereka.

Untuk pengetahuan semua, aku sangat tidak senang duduk apabila terdapat dalam kalangan artis yang boleh dikatakan sebagai "public figure" dalam kalangan remaja zaman sekarang yang mengeluarkan kata-kata kesat seperti di atas. Apakah tidak ada bahasa yang sopan dan indah yang boleh digunakan bagi melambangkan identiti seseorang sehinggakan sanggup berkata-kata sedemikian?? Timbul juga persoalan, haruskah kita menjadikan mereka ini "public figure" sedangkan ramai lagi ilmuan yang boleh dijadikan idola seperti YM. Professor Diraja Ungku Abdul Aziz, Prof. Emriteus Abdullah Hassan dan lain-lain. Apakah yang akan berlaku kepada generasi sekarang apabila mengagung-agungkan golongan artis? Tepuk dada tanya iman..Wassalam.

No comments:

Post a Comment